Przepis na oponki z jabłkiem 📖

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 7 g suszonego drożdży
- 1 szklanka jabłek pokrojonych w kostkę
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. W większej misce mieszamy mąkę, cukier, masło i żółtka, a następnie dodajemy aktywowane drożdże.
3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aby podrosło.
5. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formując z nich okrągłe oponki.
6. Na środku każdej oponki umieszczamy kawałki jabłek.
7. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na 30 minut, aby podrosły.
8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż oponki będą złociste.
9. Gotowe oponki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

oponki drożdżowe bez sera oponki uwaga babcia gotuje
omlet z jabłkiem
wątróbkę z jabłkiem
naleśniki z jabłkiem
naleśnik z jabłkiem