Przepis na oponki mala porcja 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli.
2. Dodaj jajko oraz roztopione masło do miski z suchymi składnikami.
3. Dobrze wymieszaj składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.
5. Następnie podsyp lekko stolnicę mąką i wyłóż na nią ciasto.
6. Formuj małe kuleczki z ciasta (oponki) o średnicy około 4-5 cm.
7. W garnku rozgrzej olej lub smalec.
8. Wrzuć oponki do rozgrzanego tłuszczu i smaż z obu stron, aż staną się złote i ładnie się rumienią (około 2-3 minuty z każdej strony).
9. Wyjmij oponki z garnka, odsącz je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Gdy oponki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.
11. Oponki są gotowe do podania - smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki mała porcja
gofry mała porcja
pancake mała porcja
pancakes mala porcja
racuchy mała porcja