Przepis na racuchy mała porcja 📖
Przepis na małe porcje racuchów:Składniki:
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. W misce roztrzep jajko.
2. Dodaj mąkę, cukier, mleko, proszek do pieczenia i sól.
3. Starannie wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę bez grudek.
4. Rozgrzej patelnię i dodaj trochę oleju roślinnego.
5. Na rozgrzaną patelnię połóż małe porcje ciasta (ok. 2 łyżki na jeden racuch) i rozsmaruj je delikatnie.
6. Smaż racuchy na średnim ogniu, aż z jednej strony będą złociste i lekko napuszone (około 2-3 minuty).
7. Przełóż racuchy na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 2-3 minuty, aż będą rumiane.
8. Kontynuuj smażenie kolejnych porcji, dodając na patelnię olej, jeśli jest to konieczne.
9. Gotowe racuchy możesz podawać na ciepło z ulubionym dodatkiem, na przykład cukrem pudrem, dżemem, syropem klonowym lub świeżymi owocami.
Smacznego!