Przepis na oponki na drożdżach 📖
Przepis na oponki na drożdżach:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g masła, rozpuszczonego
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i dodaj łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól i skórkę z cytryny.
3. Do suchych składników dodaj aktywowane drożdże, rozpuszczone masło i jajko. Zacznij mieszać składniki łyżką, a potem wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie elastyczne.
4. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta podsyp blatem mąką i rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Wykrawaj okręgi o średnicy około 7 cm, a w środku każdego okręgu wykrawaj mniejszy okrąg, tworząc w ten sposób pierścień.
6. Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na około 30 minut, aby podrosły.
7. Na głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Delikatnie wrzucaj oponki do gorącego oleju i smaż je po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote.
8. Wyjmij oponki z rondla, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz obficie cukrem pudrem.
9. Oponki są gotowe do podania. Smacznego!