Przepis na oponki na drożdżach 📖

Przepis na oponki na drożdżach:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g masła, rozpuszczonego
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i dodaj łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól i skórkę z cytryny.
3. Do suchych składników dodaj aktywowane drożdże, rozpuszczone masło i jajko. Zacznij mieszać składniki łyżką, a potem wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie elastyczne.
4. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta podsyp blatem mąką i rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Wykrawaj okręgi o średnicy około 7 cm, a w środku każdego okręgu wykrawaj mniejszy okrąg, tworząc w ten sposób pierścień.
6. Oponki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na około 30 minut, aby podrosły.
7. Na głębokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Delikatnie wrzucaj oponki do gorącego oleju i smaż je po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote.
8. Wyjmij oponki z rondla, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz obficie cukrem pudrem.
9. Oponki są gotowe do podania. Smacznego!

Podobne przepisy

oponki serowe na drożdżach
oponki drożdżowe bez sera oponki uwaga babcia gotuje
faworki na drożdżach
racuchsuchych drożdżach
chleb na drożdżach