Przepis na chleb na drożdżach 📖

Oto przepis na domowy chleb na drożdżach:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży (lub 21 g drożdży świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- około 350-400 ml ciepłej wody

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je do miski z mąką i wymieszaj. Jeśli używasz drożdży świeżych, rozetrzyj je z solą i cukrem w małej miseczce, a następnie dodaj do miski z mąką.
3. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę do suchych składników, gęsto mieszając drewnianą łyżką lub ręką, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zacznij je wałkować i składać, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).
5. Uformuj ciasto w kulę i włóż je z powrotem do miski. Przykryj miskę ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw na około 1-2 godziny do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wywałkuj i formuj dowolny kształt (np. bochenek, bułki).
7. Przełóż chleb na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę do pieczenia i przykryj ściereczką na około 30-40 minut, by ponownie wyrosło.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C.
9. Po upływie 30-40 minut piecz chleb w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż stanie się rumiany i wydaje głuchy dźwięk po uderzeniu w spód.
10. Wyjmij chleb z piekarnika i odstaw go na kratkę do wychłodzenia. Czekaj, aż chleb całkowicie ostygnie, zanim go pokroisz.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb pszennsuchych drożdżach
chleb graham na drożdżach
chleb na zakwasie i drożdżach
chleb orkiszowsuchych drozdzach
prosty chleb pszenny na drozdzach