Przepis na oponki na maślance 📖

Przepis na oponki na maślance:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g maślanki
- 200 g cukru
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania

1. W dużej misce umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, skórkę otartą z pomarańczy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj te składniki.

2. W oddzielnej misce roztrzep jaja, a następnie dodaj maślankę. Wymieszaj składniki.

3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i utworzą elastyczne ciasto.

4. Ciasto podziel na kilka równych części i uformuj z każdej części wałeczki o grubości około 2 cm.

5. Na płaskiej powierzchni podetnij wałeczki co około 5 cm, tworząc małe odcinki ciasta. Następnie z każdego odcinka uformuj małe oponki, łącząc ich końce.

6. Na patelni rozgrzej olej.

7. Wrzucaj po kilka oponków na rozgrzany olej i smaż z obu stron na złoty kolor.

8. Wyjmij oponki z oleju i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

9. Gdy oponki ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

oponki drożdżowe bez sera oponki uwaga babcia gotuje
jagodzianki maślance
pancake na maślance
babkę na maślance
żurek na maślance