Przepis na żurek na maślance 📖

Przepis na żurek na maślance:

Składniki:
- 500 g kwaśnej maślanki
- 1 l wody
- 200 g białej kiełbasy
- 200 g wędzonej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kminek
- 1 łyżka octu

Instrukcje:
1. Pokrój kiełbasę w plasterki, a cebulę w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojoną kiełbasę i cebulę, a następnie smaż, aż cebula zeszkli się.
3. W garnku zagotuj wodę. Następnie dodaj do niej smażoną kiełbasę i cebulę.
4. Dodaj do garnka również czosnek, mąkę oraz maślankę. Całość gotuj przez około 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
5. W osobnym naczyniu ubij jajka, wymieszaj je z solą, majerankiem, pieprzem oraz kminkiem. Dodaj tę mieszankę do garnka z żurkiem i gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając.
6. Na koniec dodaj ocet do żurku i jeszcze raz zagotuj przez krótką chwilę.
7. Przed podaniem, posyp żurek pokrojonym koperkiem i podawaj gorący.

Smacznego!

Podobne przepisy

zalewajka na maślance
jagodzianki maślance
oponki na maślance
pancakes na maślance
babkę na maślance