Przepis na oponki z serem z wiaderka 📖
Składniki:- 500 g sera z wiaderka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- tłuszcz roślinny do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Ser z wiaderka przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
2. Dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
3. Następnie do masy serowej dodajemy olej roślinny i mieszamy jeszcze raz.
4. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz roślinny.
5. Na dłoniach formujemy małe kulki z masy serowej i lekko je spłaszczamy, tworząc oponki.
6. Wrzucamy oponki do gorącego tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor.
7. Gotowe oponki wyjmujemy z tłuszczu, odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.
Oponki z serem z wiaderka gotowe! Można je podawać na ciepło lub lekko ostudzone. Smacznego!