Przepis na oponki z serem 📖
Składniki:- 500 g sera białego, mielonego
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
3. Dodaj mielony ser i dokładnie wymieszaj.
4. Następnie dodaj mąkę pszeniczną i proszek do pieczenia, ponownie mieszając, aż składniki się połączą.
5. Odstaw na 10-15 minut, aby ciasto trochę odpoczęło.
6. W międzyczasie na patelni rozgrzej tłuszcz (może to być olej lub masło klarowane) na głębokie smażenie.
7. Na dłoniach uformuj małe kulki z ciasta serowego (ok. 3-4 cm średnicy).
8. Wrzuć oponki delikatnie do rozgrzanego tłuszczu i smaż na złoty kolor z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).
9. Po usmażeniu oponki wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!