Przepis na orzeszki z nadzieniem 📖
Przepis na orzeszki z nadzieniem:Składniki:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W rondelku rozpuść masło i dodaj miód.
2. Gotuj mieszając, aż składniki się połączą.
3. Dodaj ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli i cały czas mieszaj.
4. Po kilku minutach masa powinna zgęstnieć. Zdejmij rondel z ognia.
5. Orzechy włoskie wrzuć do kubka blendera i zmiel je na drobne kawałki.
6. Dodaj zmielone orzechy do masy miodowej i dokładnie wymieszaj.
7. Schłodź mieszankę w lodówce przez około 1 godzinę.
8. Po schłodzeniu orzechy zaczynają twardnieć, dlatego zrób z nich małe kulki lub inny dowolny kształt, jaki Ci się podoba.
9. Przełóż je na półmisk przykryty papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
10. Piecz przez około 10 minut, aż orzeszki będą złociste.
11. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź.
Twoje orzeszki z nadzieniem są gotowe do podania! Smacznego!