Przepis na owocowe tiramisu 📖
Oto przepis na owocowe tiramisu:Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 200 g biszkoptów lub ladyfinger
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki kakao
- świeże owoce (np. truskawki, maliny, borówki)
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mascarpone, kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy, aż składniki dobrze się połączą i powstanie jednolita masa.
2. Przygotuj mocną kawę i ostudź ją.
3. W dużym naczyniu lub pucharkach układaj warstwy biszkoptów lub ladyfinger, nasączając je wcześniej kawą.
4. Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę przygotowanej masy mascarpone.
5. Dodaj owoce (np. truskawki, maliny, borówki) na masę.
6. Ponownie ułóż biszkopty lub ladyfingers, nasączając je kawą.
7. Na biszkoptach rozsmaruj pozostałą masę mascarpone.
8. Posyp powierzchnię kakao, a następnie udekoruj owocami.
9. Wstaw tiramisu do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby składniki dobrze się połączyły i deser zgęstniał.
10. Podawaj chłodzone owocowe tiramisu na nieduże talerzyki i ciesz się jego smakiem!
Życzymy smacznego!