Przepis na pączki andrzeja polana 📖

Przepis na pączki Andrzej Polana:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 100g cukru
- 250ml mleka
- 25g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 80g masła
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
- dżem do nadziewania
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie gotuj. Dodaj drożdże i rozpuść je w ciepłym mleku.
2. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól i skórką otartą z cytryny. Wlej rozpuszczone drożdże i wymieszaj składniki.
3. Oddziel żółtka od białek, żółtka dodaj do miski z ciastem.
4. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i jednolite.
5. Odstaw ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
6. Rozpuść masło i dodaj je do ciasta, delikatnie mieszając.
7. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszaj je do ciasta.
8. Ciasto ponownie odstaw na około 30 minut, aby podrosło.
9. Głęboki garnek wypełnij olejem do połowy i podgrzewaj.
10. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm.
11. Wytnij okręgi za pomocą szklanki lub foremki o średnicy około 8 cm.
12. Na połowie okręgów nałóż żądaną ilość dżemu, a następnie przykryj drugim okręgiem, dokładnie zlepiając brzegi.
13. Gdy olej osiągnie temperaturę około 180°C, wrzucaj ostrożnie pączki do gorącego oleju.
14. Smaż pączki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
15. Wyjmij pączki z oleju i odkładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
16. Posyp pączki cukrem pudrem i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

y andrzeja polana
obiad andrzeja polana
y kulinarne andrzeja polana
sernik andrzeja polana
idealny sernik andrzeja polana