Przepis na pączki angielskie(oponki) 📖
Oto tradycyjny przepis na angielskie pączki (oponki):Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50g cukru
- 7g suchych drożdży
- 250ml mleka
- 50g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W mniejszej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku.
3. Dodaj rozpuszczone masło i jajka do drożdży i wymieszaj.
4. Powoli dodawaj ciecz do miski z suchymi składnikami, mieszając ciasto przy pomocy łyżki drewnianej.
5. Kiedy ciasto zacznie formować się w grudki, przełóż je na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut lub aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 cm.
8. Pokrój ciasto na kwadraty o boku około 5 cm.
9. Rozgrzej olej w głębokim garnku lub w frytkownicy do temperatury około 180°C.
10. Ostrożnie wrzucaj kilka pączków na raz do gorącego oleju i smaż z obu stron, aż staną się złote i puszyste. Może to zająć około 3-4 minuty z każdej strony.
11. Po usmażeniu pączków, wyjmij je z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
12. Powtarzaj proces smażenia dla pozostałego ciasta.
13. Na koniec posyp pączki cukrem pudrem i podawaj od razu.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi angielskimi pączkami (oponkami) w domowym zaciszu! Smacznego!