Przepis na pączki dobre 📖

Przepis na pyszne pączki:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
- dodatki: powidła śliwkowe lub różnego rodzaju dżemy (np. truskawkowy, malinowy)

Instrukcje:
1. W niewielkim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstanie pianka.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, skórkę cytrynową oraz ekstrakt waniliowy.
3. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło, jajka i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Przykryj misę ściereczką i pozostaw na około 1-2 godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta na podsypanym mąką blacie podsypuj mąką również wierzch ciasta. Wywałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm.
6. Za pomocą foremek o okrągłym kształcie wyciskaj pączki.
7. Odkładaj wykrojone pączki na stolnicy podsypanej mąką, przykryj ściereczką i pozostaw je na kolejne 30-40 minut, aby ponownie wyrosły.
8. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Pączki wrzucaj delikatnie, jednocześnie dbając o to, aby nie przekroczyć maksymalnej ilości na raz (aby uniknąć zbytniego obniżenia temperatury oleju).
9. Smaż pączki z obu stron, aż staną się złote i chrupiące. Następnie wyjmij je z oleju, odsącz na ręczniku papierowym i ostudź.
10. W małym garnku rozgrzej powidła lub dżem, mieszając, aby zmiękły.
11. Do ostudzonych pączków wbij delikatnie dziurki po bokach i za pomocą rurki cukierniczej wypełnij je powidłami lub dżemem.

Gotowe pączki możesz posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło lub po ostygnięciu. Smacznego!

Podobne przepisy

dobre i szybkie pączki
lody dobre
dobre hummus
dobre jagodzianki
dobre flaczki