Przepis na pączki na piwie 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml piwa
- 30 g drożdży
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli
- świeżo starta skórka z cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Drożdże rozkrusz w miseczce, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 50 ml ciepłej wody. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą i będą mieć piankę na powierzchni.
2. W dużej misce połącz mąkę, resztę cukru, sól i skórkę z cytryny. Wmieszaj masło.
3. W drugiej misce ubij jajka. Dodaj piwo i wymieszaj.
4. Do miski z suchymi składnikami wlej rozpuszczone drożdże, a następnie wlewaj stopniowo mieszankę piwno-jajeczną. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Głęboki garnek napełnij olejem na 1/3 wysokości, rozgrzej go do temperatury 180°C.
7. Na stolnicy podsypanej mąką wyłóż wyrośnięte ciasto i delikatnie je ugnieć. Następnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i formuj okrągłe pączki, wykorzystując np. szklankę do wykrawania środka pączka.
8. Smaż pączki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmij na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu wsiąkł.
9. Odstaw pączki na kilka minut, aby przestygły, a następnie posyp je obficie cukrem pudrem.
Pączki na piwie są gotowe do podania! Smacznego!