Przepis na pączki smaker 📖
Składniki:- 500g mąki
- 50g drożdży
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
- konfitura do nadziewania
Sposób przygotowania:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na około 10 minut, aż się aktywują.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli oraz otartą skórkę z cytryny.
3. Dodajemy rozpuszczone drożdże, roztopione masło oraz jajka. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli jest zbyt suche, można dodać trochę mleka.
4. Odstawiamy ciasto na około godzinę, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta wyjmujemy je z miski i wyrabiamy przez chwilę na stolnicy.
6. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 cm.
7. Szklanką lub foremką wycinamy okręgi, a na połowie z nich nakładamy łyżeczkę konfitury.
8. Nakładamy drugą połowę ciasta na nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.
9. Pączki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
10. Smażymy pączki na rozgrzanym głębokim oleju, odwracając je, aż będą pięknie złociste z obu stron.
11. Po usmażeniu odkładamy pączki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
12. Gdy ostygną, możemy polukrować je lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!