Przepis na pączki smaker 📖

Składniki:
- 500g mąki
- 50g drożdży
- 250ml mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- olej do smażenia
- konfitura do nadziewania

Sposób przygotowania:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na około 10 minut, aż się aktywują.
2. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli oraz otartą skórkę z cytryny.
3. Dodajemy rozpuszczone drożdże, roztopione masło oraz jajka. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeżeli jest zbyt suche, można dodać trochę mleka.
4. Odstawiamy ciasto na około godzinę, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta wyjmujemy je z miski i wyrabiamy przez chwilę na stolnicy.
6. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 cm.
7. Szklanką lub foremką wycinamy okręgi, a na połowie z nich nakładamy łyżeczkę konfitury.
8. Nakładamy drugą połowę ciasta na nadzienie i dokładnie zlepiamy brzegi.
9. Pączki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
10. Smażymy pączki na rozgrzanym głębokim oleju, odwracając je, aż będą pięknie złociste z obu stron.
11. Po usmażeniu odkładamy pączki na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
12. Gdy ostygną, możemy polukrować je lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi smaker
szarlotkę smaker
omlet smaker
lasagne smaker
wielkanoc smaker