Przepis na pączki z marmoladą różaną 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
- Marmolada różana
Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżkę cukru i trochę mąki. Odstaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, jajka, sól i rozpuszczone masło. Dodaj aktywowane drożdże i zagnieć ciasto.
3. Gdy składniki dobrze się połączą, wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i kontynuuj mieszanie, aż do momentu, gdy ciasto stanie się jednolite i elastyczne.
4. Przykryj misę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta ponownie przeknij je, aby usuć powietrze, a następnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
6. Wytnij kółka za pomocą okrągłego foremki lub filiżanki. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
7. W międzyczasie rozgrzej olej w dużym garnku lub frytkownicy do temperatury około 180 stopni Celsjusza.
8. Delikatnie wrzuć pączki do gorącego oleju i smaż z obu stron, aż staną się złociste.
9. Po usmażeniu pączków, odcedź je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
10. Gdy pączki ostygną, wypełnij je marmoladą różaną. Możesz wstrzyknąć marmoladę za pomocą wyciskacza lub po prostu przekroić pączek na pół i nałożyć marmoladę na dolną połówkę, a następnie przykryć górną częścią.
11. Gotowe pączki z marmoladą różaną można oprószyć cukrem pudrem lub posypać kandyzowanymi płatkami róży dla dodatkowego smaku i dekoracji.
12. Smacznego!