Przepis na pączki z olejem 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W niewielkim rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
2. Rozkrusz drożdże do miski, dodaj łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną robić się piankowe.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy.
4. Dodaj żółtka, rozpuszczone masło i piankowe drożdże. Zagniataj ciasto, stopniowo dodając resztę ciepłego mleka, aż masa będzie jednolita i elastyczna.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto mogło podwoić swoją objętość.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę lekko posypaną mąką.
7. Rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm, a następnie wykrój okrągłe kształty przy pomocy szklanki lub foremek do pączków.
8. Uformowane pączki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
9. Podgrzej olej w głębokim garnku lub w frytkownicy do temperatury około 180°C.
10. Delikatnie włóż pączki do gorącego oleju i smaż je z obu stron na złoty kolor.
11. Wyjmij pączki na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
12. Posyp pączki obficie cukrem pudrem.
13. Pączki z olejem są gotowe do podania! Smacznego!