Przepis na pałki z kurczaka w sosie śmietanowym 📖
Składniki:- 500g filetów z kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 200ml bulionu drobiowego
- 200ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka umyj i pokrój na długie pałki o grubości około 2-3 cm.
2. Przypraw filety solą i pieprzem, a następnie panieruj je w mące.
3. Na patelni rozgrzej połowę masła i usmaż pałki z kurczaka na rumiano z obu stron. Odłóż je na talerz.
4. W tej samej patelni dodaj resztę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
5. Do cebuli i czosnku dodaj bulion drobiowy i śmietankę kremówkę, a także sos sojowy. Całość dobrze wymieszaj.
6. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieje.
7. Przełóż usmażone pałki z kurczaka z powrotem na patelnię z sosem i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aby się przegryzły smaki.
8. Podawaj pałki z kurczaka w sosie śmietanowym posypane posiekaną natką pietruszki jako dodatkiem do dania. Możesz podać je z ryżem, kaszą lub ulubionymi warzywami.
Smacznego!