Przepis na pasta pomidorowa 📖
Składniki:- 500 g makaronu
- 2 puszki pomidorów krojonych (400 g każda)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeży bazylia i parmezan do podania
Przygotowanie:
1. Na dużym garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź gotowany makaron i odstaw na bok.
2. W międzyczasie, na patelni na średnim ogniu podsmaż pokrojoną cebulę na oliwie z oliwek przez około 5 minut, aż stanie się miękka i szklista.
3. Dodaj posiekane ząbki czosnku i smaż przez kolejną minutę.
4. Dodaj pomidory krojone (bez zalewy) do patelni. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, często mieszając.
5. Do sosu pomidorowego dodaj oregano, cukier i dopraw solą oraz pieprzem według własnego smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
6. Gdy sos pomidorowy zgęstnieje, dodaj wcześniej ugotowany makaron do patelni i dokładnie wymieszaj, aby dobrze połączyć smaki.
7. Jeśli chcesz, ozdób pasta pomidorową listkami bazylii i posyp startym parmezanem przed podaniem.
8. Podawaj ciepłą pastę pomidorową jako danie główne lub jako dodatek do mięsa lub sałatki.
Życzę smacznego!