Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem 📖
Składniki:- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała cebula
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: świeży koper lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jajka obieramy i kroimy na drobne kawałki.
2. Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. W misce mieszamy jajka, tuńczyka, cebulę, majonez i musztardę.
5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
7. Przekładamy pastę do słoika lub pudełka i schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę.
8. Przed podaniem pastę można udekorować posiekanym koprem lub natką pietruszki.
Pasta jajeczna z tuńczykiem jest gotowa do podania. Może być świetną propozycją na smaczne kanapki, dodatek do kanapek lub dodatek do dań obiadowych. Smacznego!