Przepis na pasztet domowej roboty 📖

Oto przepis na pyszny pasztet domowej roboty:

Składniki:
- 500g mięsa wieprzowego (np. schab)
- 200g wędzonego boczku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka masła
- kilka plasterków boczku do wyłożenia foremki
- natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:

1. Mięso i wędzony boczek zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. W dużej misce wymieszaj mięso i boczek z cebulą, czosnkiem, jajkami, bułką tartą, musztardą, majonezem, solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Foremkę do pasztetu wyłóż plasterkami boczku.
4. Masę mięsną przełóż do foremki, delikatnie ją dociskając i wyrównując wierzch.
5. Na wierzch pasztetu połóż kilka plasterków boczku.
6. Foremkę z pasztetem przykryj folią aluminiową.
7. Wstaw foremkę do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą (wodą niech sięgnie do połowy formy) i wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C).
8. Piecz pasztet przez około 1,5 godziny.
9. Po wyjęciu z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij pasztet z formy.
10. Pasztet podawaj na zimno, pokrojony na plastry, ozdobiony natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet mięsny domowej roboty
pasztet wieprzowy domowej roboty
kiełbasę domowej roboty
faworki domowej roboty
ajerkoniak domowej roboty