Przepis na pasztet foie gras 📖
Przepis na pasztet foie gras:Składniki:
- 500g foie gras (kaczego lub gęsiego)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 60ml wytrawnego białego wina
- 2 jajka
- 120ml śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła do podsmażenia cebuli i czosnku
- sól do posypania
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. W rondlu rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj do rondla wytrawne wino i gotuj, aż większość płynu odparuje. Przełóż zawartość rondla do miski i odstaw do ostygnięcia.
4. W międzyczasie, rozbij jajka do osobnej miski i lekko roztrzep.
5. W osobnej misce rozdwój foie gras i usuń błony i żyły. Krok ten można pominąć, jeśli kupuje się już oczyszczony foie gras.
6. Dodaj do foie gras ostudzone składniki z cebulą i czosnkiem. Dodaj także roztrzepane jajka, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Przełóż masę do formy do pieczenia i delikatnie wyrównaj. Posól wierzch pasztetu.
8. Umieść formę do pieczenia w większym naczyniu napełnionym wodą, tworzącą kąpiel wodną.
9. Wstaw całość do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut, aż pasztet będzie dobrze zastygły, ale wciąż mało wilgotny w środku.
10. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i odstaw na bok, aby pasztet wystygł.
11. Gdy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, przełóż go do lodówki i schłódź na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
12. Podawaj pasztet foie gras pokrojony w plasterki, jako przystawkę lub dodatek do kromek pieczywa.
Smacznego!