Przepis na pasztet z jajkiem 📖

Składniki:
- 500g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka + 1 do dekoracji
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj drobno.
2. W dużej misce połącz mieloną wieprzowinę, posiekaną cebulę, czosnek, jajka, bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aż staną się dobrze połączone.
3. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
4. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż połowę mięsnego farszu równomiernie na dnie formy.
5. Na farsz połóż ugotowane jajka, kładąc je blisko siebie.
6. Na jajka wyłóż drugą połowę mięsnego farszu, równomiernie go rozprowadzając.
7. Wierzch pasztetu przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
8. Piecz pasztet przez około 45-50 minut.
9. Po upływie tego czasu, zdejmij folię aluminiową i dodaj na wierzch pasztetu jeszcze jedno jajko.
10. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez około 10-15 minut, aż jajko na wierzchu będzie dobrze ścięte.
11. Pasztet wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój na plasterki.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet wielkanocny z jajkiem
gyros z jajkiem
tortille z jajkiem
flaczki z jajkiem
leczo z jajkiem