Przepis na pasztet jajeczny z pieczarkami 📖

Składniki:
- 6 jajek
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 100ml śmietany kwaśnej
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
2. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę i czosnek drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pieczarki. Podsmażamy mieszając, aż pieczarki będą miękkie i odparuje większość płynu.
4. W misce mieszamy jajka, smażone pieczarki, bułkę tartą i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę wody.
5. Dodajemy sól i pieprz do smaku i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
6. Mieszankę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej.
7. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż powierzchnia będzie lekko zarumieniona.
8. Po upieczeniu pasztet studzimy, a następnie kroimy na plasterki i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet jajeczny
ajerkoniak jajeczny
omlet jajeczny
makaron jajeczny
jajeczny obiad