Przepis na pasztet jak z puszki 📖

Oto prosty przepis na pasztet z puszki:

Składniki:
- 1 puszka pasztetu (np. kurczakowy, wieprzowy lub drobiowy)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki śmietany (18% tłuszczu)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: przyprawy według preferencji (np. zioła prowansalskie, papryka)

Instrukcje:
1. W dużej misce rozgnieć pasztet widelcem, aby uzyskać gładką konsystencję.
2. Dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajka, bułkę tartą, śmietanę i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw masę solą, pieprzem i dodatkowymi przyprawami według uznania. Dobrze wymieszaj.
4. Przełóż przygotowaną masę do natłuszczonej formy do pieczenia.
5. Wstaw pasztet do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie złocisty.
6. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
7. Pasztet z puszki jest gotowy do podania! Można go schłodzić w lodówce przez kilka godzin dla lepszego smaku.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z fasoli z puszki
fasolkę po bretońsku z puszki
hummus ciecierzyca z puszki
hummus z ciecierzycy z puszki
pasta z makreli z puszki