Przepis na pasztet keto 📖
Poniżej prezentuję prosty przepis na pasztet keto, idealny dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową:Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego, wołowego lub drobiowego)
- 2 jajka
- 100g posiekanej cebuli
- 100g posiekanego boczku
- 50g masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu połącz mięso mielone, jajka, cebulę, boczek, czosnek, sól, tymianek, majeranek i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. W rondlu rozgrzej masło i podsmażaj mieszankę mięsną na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aż składniki będą dobrze przypieczone i połączone.
3. Przełożenie zawartość rondla do keksówki lub foremki do pieczenia o rozmiarze około 20x10 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
4. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz pasztet przez około 45-50 minut, aż będzie złotobrązowy i dobrze upieczony.
5. Po upieczeniu, wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij z formy i pokrój w plasterki.
6. Pasztet można podawać na ciepło lub na zimno, np. z sałatką czy ulubionymi warzywami.
Smacznego!