Przepis na pasztet roślinny 📖
Oto przepis na pasztet roślinny:Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, starte
- 2 puszki czerwonej fasoli, odsączone
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona
- 1 szklanka ugotowanej i odsączonej soczewicy
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj starte marchewki i smaż jeszcze przez kilka minut, aż będą miękkie.
3. Do garnka dodaj czerwoną fasolę, ciecierzycę, soczewicę, płatki owsiane, bułkę tartą, sos sojowy, suszone zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Przenieś mieszankę do blendera lub malaksera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody.
5. Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch.
6. Piecz pasztet w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony i pasztet dobrze się zetnie.
7. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
8. Kiedy pasztet ostygnie, przekrój go na plasterki i podawaj z pieczywem, sałatkami lub ulubionymi dodatkami.
Smacznego!