Przepis na pasztet tradycyjny 📖
Oto prosty przepis na tradycyjny pasztet:Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Odstaw do ostygnięcia.
3. W misce wymieszaj mielone mięso, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek, bułkę tartą i mleko. Dodaj ostudzoną cebulę i czosnek.
4. Dobrze wyrób wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
5. Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1 godzinę, aż pasztet będzie złocisty i dobrze przyrumieniony.
7. Po upieczeniu wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.
8. Podawaj na kanapkach, z dodatkiem ogórków kiszonych lub żurawiną.
Smacznego!