Przepis na pasztet w jelitach 📖
Przepis na pasztet w jelitach:Składniki:
- 500 g wieprzowej wątróbki
- 500 g wieprzowego mięsa z łopatki
- 200 g boczku
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- jelita wieprzowe
Przygotowanie:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść, zdejmij błony i pokrój w mniejsze kawałki.
2. Mięso z łopatki i boczek również pokrój na mniejsze kawałki.
3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno.
4. Wszystkie składniki (wątróbkę, mięso, boczek, cebulę, czosnek) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj jajka, bułkę tartą, majeranek, tymianek, sól i pieprz do masy mięsnej.
6. Ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż utworzy się jednolita masa.
7. Jelita wieprzowe dokładnie opłucz kilkakrotnie w zimnej wodzie.
8. Wypełnij jelita przygotowaną masą mięsną, zawiąż na obu końcach i delikatnie uformuj długi pasztet.
9. Gotowy pasztet możesz ułożyć na ruszcie w naczyniu żaroodpornym.
10. Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny, do momentu gdy będzie dobrze zarumieniony.
Podawaj pasztet w jelitach na ciepło lub zimno, krojąc go na plasterki. Smakuje wyśmienicie na kanapkach lub jako dodatek do sałatek. Smacznego!