Przepis na pasztet wieprzowy gotowany 📖

Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
3. W garnku rozgrzać masło i na nim zeszklić cebulę i czosnek.
4. Dodać mięso, sól, pieprz oraz majeranek. Całość dusić na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
5. Gdy mięso jest gotowe, odcedzić z wywaru i ostudzić.
6. Gotowe mięso zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać nożem.
7. Do mięsa dodać bułkę tartą, jajka oraz mleko i dokładnie wymieszać.
8. Całość włożyć do foremki do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut, aż pasztet się zetnie i będzie złotobrązowy.
9. Gotowy pasztet wyjąć z piekarnika i ostudzić.
10. Można podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet gotowany
na pasztet wieprzowy
pasztet wieprzowy
pasztet pieczony wieprzowy
pasztet wieprzowy z wątróbką