Przepis na pasztet z ciecierzycy 📖
Oto tradycyjny przepis na pasztet z ciecierzycy:Składniki:
- 2 szklanki gotowanej ciecierzycy
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj keksówkę, wysmarowując ją oliwą lub wykładając papierem do pieczenia.
2. Odsącz cieciorkę, zgnieć ją widelcem lub blenduj do uzyskania gładkiej masy.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj ciecierzycę do patelni i smaż przez kilka minut, mieszając, aby połączyć smaki.
5. Przełóż smażoną ciecierzycę z cebulą i czosnkiem do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj składniki.
6. Przełóż mieszankę do uprzednio przygotowanej keksówki, wyrównaj wierzch.
7. Piecz pasztet w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż będzie złocisty i dobrze usmażony.
8. Wyjmij pasztet z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia przed pokrojeniem.
9. Podawaj pasztet z ciecierzycy na kromkach chleba lub jako dodatek do sałatek.
Smacznego!