Przepis na pasztet z kurczaka z rosołu 📖

Składniki:
- 500 g mięsa z kurczaka (np. uda lub filety)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:
1. Mięso z kurczaka gotujemy w rosole aż będzie miękkie i łatwo oddzielało się od kości. Odsączamy je z bulionu i pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy.
3. W dużym garnku rozpuszczamy masło i na nim podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. Mięso z kurczaka mielimy, dodajemy do cebuli i czosnku.
5. Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy do mięsa, wsypujemy bułkę tartą i mieszamy.
6. Stopniowo dodajemy mleko, mieszając całość, aż powstanie jednolita masa.
7. Dodajemy sol, pieprz, majeranek oraz paprykę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
8. Masę przelewamy do natłuszczonej foremki do pieczenia (np. keksówki).
9. Wstawiamy pasztet do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 minut, aż z wierzchu będzie złocisty.
10. Pasztet wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
11. Podajemy pasztet z kurczaka pokrojony w plastry na ciepło lub na zimno, np. jako dodatek do kanapek.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z rosołu
pasztet z mięsa z rosołu
pasztet z warzyw z rosołu
pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki
kurczaka z rosołu