Przepis na kurczaka z rosołu 📖

Składniki:
- 1 cały kurczak,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 duża cebula,
- kilka ząbków czosnku,
- 1 por,
- 1 korzeń selera,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Kurczaka dokładnie umyj i połóż do dużego garnka.
2. Dodaj marchewki, pietruszki, cebulę, czosnek, por i korzeń selera pokrojone na większe kawałki.
3. Zalej wszystko zimną wodą, tak aby pokryła składniki.
4. Wsyp liść laurowy oraz ziele angielskie.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Rozgrzej garnek na dużym ogniu, aż zacznie się gotować. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso kurczaka będzie miękkie.
7. Wyjmij kurczaka z rosołu i oddziel mięso od kości. Pokrój je na mniejsze kawałki.
8. Przez sito lub płótno przecedź rosoł, aby pozbyć się warzyw i przypraw.
9. Rosoł możesz podać z dodatkiem makaronu lub kaszy. Dodaj również pokrojone mięso z kurczaka.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z kurczaka z rosołu
pasztet z rosołu
krupnik z rosołu
pomidorową bez rosołu
indyka z rosołu