Przepis na pasztet z mięsa z rosołu 📖

Składniki:
- 500 g mięsa z rosołu (np. z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
1. Mięso z rosołu dokładnie odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderze.
2. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, aż staną się złociste.
4. Odstawić lekko ostudzone do temperatury pokojowej.
5. W misce połączyć mięso z podsmażoną cebulą i czosnkiem.
6. Dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszać.
7. Masę mięsną przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki do pieczenia.
8. Wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec pasztet przez około 50-60 minut, aż będzie dobrze zrumieniony i w środku dobrze przypieczony.
9. Po upieczeniu wyciągnąć pasztet z piekarnika i odczekać kilka minut przed pokrojeniem i podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki
pasztet z rosołu
pasztet z warzyw z rosołu
pasztet z kurczaka z rosołu
pasztet bez mięsa