Przepis na pasztet z udek kurczaka i boczku 📖
Składniki:- 500 g udek kurczaka
- 200 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Udek kurczaka i boczek pokrój w mniejsze kawałki, aby łatwiej je przemiksować.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W blenderze lub malakserze zmiel uda kurczaka, boczek, cebulę i czosnek na jednolitą masę.
4. Dodaj do masy jajka, bułkę tartą, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
5. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.
6. Nałóż przygotowaną masę do formy, doprowadzając ją do równomierny.
7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz pasztet przez około 50-60 minut, do momentu gdy stanie się rumiany i wewnątrz będzie dobrze przypieczony.
8. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i ostudź pasztet. Przed podaniem można go przekroić na plastry lub kostki.
Smacznego!