Przepis na pesto 📖

Składniki:
- 2 pęczki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzeszków piniowych
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Upewnij się, że wszystkie składniki są odpowiednio umyte.
2. Rozdrobnij orzeszki piniowe w blenderze lub moździerzu.
3. Dodaj bazylię, czosnek i parmezan. Kontynuuj miksowanie lub ucieranie, aż składniki staną się jednolitą masą.
4. Stopniowo dodaj oliwę z oliwek, mieszając ciągle, aż pesto będzie miało konsystencję kremu i będzie dobrze wymieszane.
5. Dopraw solą i pieprzem według potrzeby.
6. Przelać do słoika i przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Pesto jest pyszne jako sos do makaronów, jako smarowidło do pieczywa lub jako dodatek do sałatek i warzywnych potraw. Dobrze smakuje również jako dodatek do grillowanych mięs i ryb. Smacznego!

Podobne przepisy

zielone pesto
tosty pesto
makaron pesto
makaron i pesto
makaron z pesto