Przepis na zielone pesto 📖

Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzeszków piniowych
- 2 szklanki świeżej bazylii
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu i wrzuć na nią orzeszki piniowe. Smaż je, aż zaczną się rumienić.

2. Do blendera wrzuć garść liści bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki piniowe oraz parmezan.

3. Włącz blender i powoli wlewaj oliwę z oliwek, aż uzyskasz gładką pastę.

4. Dodaj pozostałe liście bazylii i miksuj, aż pasta będzie miała jednolitą konsystencję.

5. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Pasta jest gotowa! Możesz podawać ją z makaronem, do ciabatty lub jako dip. Smacznego!

Podobne przepisy

szparagi zielone
szparagi zielone i białe
szparagi zielone z kurczaka
pieczone szparagi zielone
szparagi zielone smażone