Przepis na zielone pesto 📖
Składniki:- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzeszków piniowych
- 2 szklanki świeżej bazylii
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Rozgrzej patelnię bez dodatku tłuszczu i wrzuć na nią orzeszki piniowe. Smaż je, aż zaczną się rumienić.
2. Do blendera wrzuć garść liści bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki piniowe oraz parmezan.
3. Włącz blender i powoli wlewaj oliwę z oliwek, aż uzyskasz gładką pastę.
4. Dodaj pozostałe liście bazylii i miksuj, aż pasta będzie miała jednolitą konsystencję.
5. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku. Pasta jest gotowa! Możesz podawać ją z makaronem, do ciabatty lub jako dip. Smacznego!