Przepis na pesto czerwone 📖

Składniki:
- 1 szklanka suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki prażonych orzechów pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Suszone pomidory namocz w ciepłej wodzie przez około 20 minut, następnie odcedź i odsącz z nadmiaru wody.
2. Orzechy piniowe opiecz na suchej patelni.
3. Wszystkie składniki: suszone pomidory, orzechy piniowe, przeciśnięty czosnek, starty parmezan, oliwę, sól i pieprz zblenduj na gładki sos.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Twoje pesto czerwone jest gotowe! Możesz podać je do makaronu, jako dip do pieczywa lub jako dodatek do jedzenia mięsnego. Smacznego!

Podobne przepisy

czerwone risotto
czerwone frytki
kluski śląskie czerwone
czerwone curry z kurczakiem
pesto