Przepis na pieczone burgery 📖

Oto przepis na pieczone burgery:

Składniki:
- 500g mielonego mięsa (np. wołowego)
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 4 bułki do hamburgerów
- Plastry sera żółtego
- Dodatki do wyboru (np. sałata, pomidor, ogórek, sosy)

Instrukcje:
1. W dużej misce połącz mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, musztardę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj składniki, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Formuj kawałki masy mięsnej w płaskie kotlety o średnicy nieco większej niż bułki do hamburgerów.
3. Na dużą patelnię wlej trochę oleju i rozgrzej go na średnim ogniu.
4. Dodaj kotlety do rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor z obu stron. Możesz również upiec kotlety w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
5. W ostatniej fazie smażenia na każdym kotleciku umieść plaster sera, aby się roztopił.
6. Na bułki do hamburgerów połóż sałatę, plasterek pomidora, plaster sera, smażony kotlet i dowolne dodatki.
7. Możesz również dodać sosy (np. majonez, ketchup, musztardę) na wierzch.
8. Złożone burgery podawaj od razu, najlepiej z frytkami lub sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

burgery
burgery fit
burgery z ketchupem
mięso na burgery
burgery z cieciorki