Przepis na pierogi domowe 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 300 g dowolnego farszu (np. mięso, kapusta z grzybami, ser)
- opcjonalnie: cebula do podsmażenia

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wsyp mąkę i wykonaj w jej środku wgłębienie.
2. Wbij jajka do wgłębienia i dodaj sól.
3. Stopniowo wlewaj wodę do naczynia, mieszając ręką lub drewnianą łyżką, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj je przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj jedną na cienki placek.
6. Wykrawaj kółka o średnicy około 8 cm ze sporządzonego placka.
7. Na każde kółko kładź łyżeczkę farszu.
8. Złóż pierogi na pół, a następnie dokładnie zlepiaj brzegi, formując półksiężyce.
9. Powtarzaj kroki 5-8, używając reszty ciasta i farszu.
10. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
11. Jeśli chcesz, podsmaż cebulę na patelni i podawaj ją jako dodatek do pierogów.
12. Po ugotowaniu, podsmażeniu i odcedzeniu pierogi są gotowe do podania. Możesz podać je samodzielnie lub z sosem np. śmietanowym. Smacznego!

Podobne przepisy

domowe ice tea
obiady domowe
oponki domowe
domowe carbonara
rafaello domowe