Przepis na oponki domowe 📖
Przepis na oponki domowe:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100g margaryny
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj żółtka i margarynę, następnie zagniataj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
4. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na mniejsze porcje.
5. Rozwałkuj każdą porcję na cienki placek.
6. Przy pomocy foremek wycinaj kształty oponki. Możesz również użyć szklanki do wykrojenia kółek, a następnie wystawić środek przy pomocy mniejszego wrzeciona lub plastikowej zakrętki do butelki.
7. Na patelni rozgrzej olej, a następnie smaż oponki po kilka minut z każdej strony, aż staną się złociste.
8. Wyłóż oponki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
9. Posyp oponki cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!