Przepis na pierogi gotowane 📖
Przepis na tradycyjne pierogi gotowane:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób w środku zagłębienie.
2. W osobnym naczyniu roztrzep jajko. Dodaj ciepłą wodę i olej roślinny, wymieszaj.
3. Powoli wlej mieszaninę jajeczno-wodną do zagłębienia w mące. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody.
4. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
5. W międzyczasie, obierz, pokrój i ugotuj ziemniaki. Odcedź i rozgnieć je na jednolitą masę. Możesz dodać masło, sól i pieprz do smaku. W osobnej patelni, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na maśle, aż będzie miękka i lekko złota. Dodaj ją do ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
6. Rozwałkuj ciasto na cienkie płaty, a następnie wykrój kółka o średnicy około 7-8 cm.
7. Na każdym kółku połóż łyżeczkę nadzienia ziemniaczanego.
8. Złóż pierożki na pół i dokładnie zlep brzegi, formując półksiężyce. Możesz użyć widelca, aby lepiej je zlepić.
9. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Możesz gotować je partiami, aby uniknąć przelotnego przyklejania się do siebie.
10. Po ugotowaniu, delikatnie wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odcedź je.
11. Podawaj pierogi na gorąco z ulubionymi sosami, takimi jak smietana, sos czosnkowy lub cebulowo-boczkowy. Smacznego!