Przepis na szparagi gotowane 📖
Przepis na gotowane szparagi:Składniki:
- 500g świeżych szparagów
- 2-3 łyżki soli
- 1 łyżka masła (opcjonalne)
- Szczypta pieprzu (opcjonalne)
- Sok z połowy cytryny (opcjonalne)
Instrukcje:
1. Oczyść szparagi, usuwając zdrewniałe końce. Możesz to zrobić, łamiąc szparagi przy ich naturalnym łamaniu się, usuwając jednocześnie drzewne części.
2. Następnie przygotuj garnki i wlej do nich wody w ilości wystarczającej do ugotowania szparagów. Dodaj do każdego garnka łyżkę soli i doprowadź wodę do wrzenia.
3. Kiedy woda zacznie wrzeć, włóż do niej szparagi i gotuj je przez 3-5 minut, aż staną się miękkie, ale nadal chrupiące. Czas gotowania zależy od grubości szparagów, więc możesz sprawdzać ich miękkość widelcem.
4. Gdy szparagi będą gotowe, wyjmij je z garnka i od razu przełóż do miski z zimną wodą lub na sitko, aby zatrzymać proces gotowania.
5. Jeśli chcesz, możesz dodać masło do gorących szparagów i delikatnie wymieszać, aby pokryło je równomiernie. Możesz także dodać szczyptę pieprzu dla dodatkowego smaku. Opcjonalnie spryskać szparagi sokiem z połowy cytryny.
6. Szparagi gotowane są gotowe do podania! Możesz je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryżu, makaronu lub mięsa.
Smacznego!