Przepis na pierogi leniwe z kaszą manną 📖
Składniki:- 500 g mielonego twarogu
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- bułka tarta do obtoczenia
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
2. W międzyczasie w misce wymieszaj twaróg, jajko, cukier, kaszę manną i sól. Powinno powstać gładkie ciasto.
3. Na stolnicy obsypanej bułką tartą uformuj wałek z ciasta o grubości około 2-3 cm.
4. Kawałki ciasta odłamuj nożem i formuj z nich niewielkie kulki.
5. Wrzucaj kuleczki do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż wyrosną i będą miękkie.
6. Wyłów gotowe pierogi leniwe i odcedź na sitku.
7. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pierogi na złoty kolor.
Pierogi leniwe z kaszą manną możesz podawać od razu, posypane cukrem lub skwarkami. Smacznego!