Przepis na pulpety z indyka z kaszą manną 📖
Składniki:- 500g mięsa z indyka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1 jajo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju do smażenia
1. Kaszę manną wsypujemy do miski. Zalewamy ją wrzącym mlekiem i odstawiamy na około 15 minut, aż napęcznieje.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, czosnkiem, jajem, bułką tartą, natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Do gotowej masy dodajemy napęczniałą kaszę manną i ponownie dokładnie mieszamy.
5. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy około 3-4 cm.
6. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety z każdej strony na złoty kolor.
7. Gotowe pulpety podajemy np. z sosem pomidorowym lub koperkowym. Smacznego!