Przepis na pierogi leniwe z sosem 📖
Przepis na pierogi leniwe z sosem:Składniki na ciasto:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
1. W dużym naczyniu rozgnieć twaróg widelcem lub zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
2. Na dużej desce posypanej mąką uformuj z ciasta wałek o grubości około 2 cm. Następnie odłamuj kawałki ciasta o długości 2-3 cm i uformuj z nich małe kule.
3. W dużym garnku zagotuj osolone wrzącej wody. Wrzuć do niej przygotowane kluseczki i gotuj je na małym ogniu przez około 5 minut, aż wyrosną i wypłyną na powierzchnię.
4. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając w misce śmietanę i cukier.
5. Gotowe pierogi leniwe odcedź, a następnie podawaj je na talerzach z sosem i dodaj łyżkę masła.
Smacznego!