Przepis na pierogi na słodko z białym serem 📖
Składniki:- 500 g białego sera
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Ser najlepiej przetrzeć przez sito, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
2. W misce wymieszać ser z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.
3. Powoli dosypywać mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie miękkie ciasto.
4. Przenieść ciasto na stolnicę i podsypać ją mąką. Zagnieść ciasto ręcznie, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Ciasto dzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na cienkie okręgi.
6. Na środek każdego okręgu nałożyć łyżeczkę farszu serowego.
7. Skleić pierogi, dobrze zlepić brzegi, tworząc charakterystyczne fałdki.
8. Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku. Gdy wynurzą się na powierzchni wody, gotować jeszcze przez około 5 minut.
9. Wyjąć gotowe pierogi cedzakiem i przełożyć na talerz.
10. Podawać polane roztopionym masłem i posypane bułką tartą. Można również dodać odrobinę cukru pudru dla dodatkowej słodyczy.
Smacznego!