Przepis na pierogi po niemiecku 📖

Przepis na pierogi po niemiecku:

Składniki:

Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli

Farsz:
- 300g ziemniaków
- 100g boczku
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:

1. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Zrób zagłębienie na środku i wbij jajko. Wlej również ciepłą wodę i olej roślinny. Zagnieć ciasto rękami, aż będzie elastyczne i gładkie. Owin je folią spożywczą i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło.

2. W międzyczasie obierz ziemniaki, zetrzyj je na grubych oczkach tarki, a następnie odsącz nadmiar wody. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.

3. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj boczek i cebulę. Smaż, aż boczek się zrumieni, a cebula zmięknie. Dodaj starte ziemniaki i smaż przez około 10 minut, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

4. Włóż farsz ziemniaczany do miski, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

5. Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj na cienkie placki o grubości około 2-3 mm. Wykrawaj z placków kółka o średnicy około 8 cm, np. używając szklanki.

6. Na środek każdego kółka połóż niewielką ilość farszu ziemniaczanego. Złóż pierogi na pół, łącząc brzegi, i dokładnie je zlep. Możesz delikatnie skręcić brzegi pierogów, aby lepiej się trzymały.

7. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłoż na talerz.

8. Podawaj gorące pierogi polane stopionym masłem i posypane drobno posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Możesz również dodać śmietanę lub podsmażoną cebulkę na wierzch.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi ruskie po niemiecku
obiad po niemiecku
rosół po niemiecku
carbonare po niemiecku
szarlotkę po niemiecku