Przepis na pierogi ruskie po niemiecku 📖

Przepis na pierogi ruskie po niemiecku:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula
- 400 g ziemniaków
- 200 g sera białego, np. twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól. Stopniowo dodawaj gorącą wodę, mieszając ciasto drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą, odstaw ciasto na około 15 minut, aby odpoczęło.

2. W międzyczasie obierz ziemniaki i gotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Dodaj do ziemniaków.

4. Wymieszaj ziemniaki z cebulą, serem białym, posiekanym koperkiem i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.

5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego okręgi za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.

6. Na środek każdego okręgu nałóż porcję farszu z ziemniaków (ok. 1 łyżka).

7. Złóż pierogi na pół, dokładnie zlepiając brzegi.

8. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

9. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odcedź.

10. Smaż pierogi na patelni z odrobiną oleju na złocisty kolor.

11. Podawaj gorące, polane śmietaną lub masłem, posypane koperkiem lub podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi po niemiecku
pierogi ruskie z twarogiem
smażone pierogi ruskie
szybkie pierogi ruskie
szybki pierogi ruskie